Jak zrobić naleśniki?

Proste do przyrządzenia, smaczne i nie za bardzo czasochłonne – naleśniki, które z pewnością jadł nie raz każdy z nas. Od lat stanowią jedno z najpopularniejszych polskich dań. Są znakomite, jako desery, przystawki, podwieczorki, ale także dania główne na słodko. Jak je zrobić? O tym nieco bliżej we fragmentach poniższych!

Najpierw trochę faktów o tej potrawie. Otóż pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się w tekstach Kratinosa ze starożytnych Aten, które datowane są na IV wiek przed naszą erą. Komediopisarz miał do tego dania słabość, opisując je w swoich dziełach, jako smaczne oraz ciepłe. Już wtedy zyskało ono popularność, zatem nie da się ukryć, że receptura przygotowywania naleśników zmieniała się masę razy, w zależności od kultury, czasów czy regionu. Tak duża różnorodność ma swoje plusy, bowiem dzięki temu nie trudno jest znaleźć kombinację smaków odpowiadającą swojemu podniebieniu. Konieczne jest jednak ścisłe zachowanie należytych proporcji. Najciężej będzie z samym ciastem, a farsz może być wytworem naszej wyobraźni – na słodko, na słono, na owocowo, warzywnie, z mięsem, dla wegetarian. Nie ma problemów z mieszaniem różnych składników oraz wymyślaniem przepisów samodzielnie.

Przepis podstawowy wymaga zaopatrzenia się w 500 ml mleka, czyli jakieś dwie szklanki. Najlepiej, aby mleko było o zawartości tłuszczu 3,2 procent. Do tego dochodzi 200 g, czyli jedna szklanka oraz trzy płaskie łyżki, maki pszennej. Na koniec rozbijamy jedno całe jajko oraz doprawiamy szczyptą soli. Do smażenia stosujemy zaledwie jedna łyżkę oleju, nie więcej. Zaczynamy od przesiewania mąki z sola do miski. Później łączymy to z mlekiem i wbijamy jajko. Trzepaczką dokładnie rozbijamy mieszaninę, aż zlikwidowane zostaną wszelkie grudki. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i bez niemiłych w ustach drobinek. Później wlewamy olej na patelnię i przelewamy na nią zrobione ciasto. Najlepiej do wlewania zastosować wazówkę. Patrzmy, aby ciasto rozlało się po patelni równomiernie, to znaczy tak, żeby nie powstały grube płaty zamiast cieniutkiego naleśnika. Muszą się lekko zarumienić. Smażymy je z obu stron i gotowe. Pilnujmy tylko, by się nie spaliły i nie przywarły do patelni.

 

Zdjęcia

Praktyczne porady - Fajne porady © 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.