Jak zrobić omlet?

Zrobienie omletu jest znakomitym pomysłem na śniadanie. Stanowi to doskonały wybór dla tych, którzy chcą posilić się czymś wyjątkowo smakowitym oraz wartościowym, ale mimo wszystko nie mają już ochoty na jajka w postaci oklepanej jajecznicy. Wspomniany powyżej omlet przyrządza się natomiast szybko i pozwala na dostarczenie dużej porcji energii o poranku. Nie ma żadnych przeciwwskazań – może być doskonały zarówno na słodko, jak także na słono.
Przyrządzenie omletu wymaga wykorzystania następujących składników: dwa jajka, jedna łyżka mleka, jedna łyżeczka mąki, jedna łyżka oliwy z oliwek, pieprz oraz sól do smaku. Do tak przyrządzonego ciasta, możemy dodać w zasadzie wszystko to, co chcemy. Preferowana jest patelnia o średnicy dwudziestu centymetrów. Na niej rozbijamy jajka, a następnie dodajemy mleko na każde z jajek i nieco soli. Smażenie powinno się odbywać na jednej, maksymalnie dwóch łyżeczkach masła. Wybite jaja do miseczki mieszamy z mlekiem i rozbijamy widelcem, by połączyły się. Później dodajemy zioła, rozdrobnione i posiekane. Na mocno rozgrzaną patelnie z kolei wrzucamy kawałeczek masła i topimy je. Kiedy tylko zacznie się delikatnie pienić, na patelnię wlewamy jajka. Ustawiamy średni gaz. Omlet powinien się lekko ścinać. Kiedy mamy za duży ogień na palniku, proces ten będzie następował zbyt szybko, więc jest to dla nas znak, żeby przykręcić kurek. Na wierzch już lekko ściętego omleta nakładamy farsz. Idealnie smakuje ze świeżymi warzywami. Później gotowy, ładnie zarumieniony, przekładamy na talerz. Omlet spożywa się tylko na ciepło. Smacznego!