Jakie właściwości mają daktyle?

Ocena: /10

Liczba ocen:

Oceń ten artykuł:

Daktyle okazują się bardzo dobrym źródłem cennych właściwości i szeregu witamin, jakie korzystnie wpływają nie tylko na naszą ogólną kondycję zdrowotną, ale także na urodę. Dodają energii, co odczuwalne jest chociażby pół godziny po ich zjedzeniu. Przyspieszają proces trawienia. Świetnie wpływają na utrzymanie sprawności widzenia, niezależnie od wieku.

Daktyle powinno się spożywać w umiarkowanych ilościach w zasadzie co dziennie. W ten sposób zaopatrzymy nasz organizm w przeróżne witaminy, w tym zwłaszcza witaminę A, która działa kojąco dla naszego wzroku. Ponadto daktyle zawierają antyoksydanty, jakie warunkują oczyszczanie z toksyn i bakterii oraz zachowanie młodego wyglądu. Owoce tej grupy są też kopalnią rozmaitych witamin w tym między innymi z grupy B – B1, B2, B3, B5, C, K oraz PP. Do tego to siedlisko przeróżnych minerałów – fosfor, żelazo, wapń, ryboflawina, niacyna, potas, magnez, mangan. Dodatkowo należy też dodać, że daktyle posiadają spore ilości kwasu taninowego, jaki tez sprawdza się rewelacyjnie w roli antyoksydantu. Wykazuje oddziaływanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Nie atakują nas zatem żadne czynniki chorobotwórcze i unikamy infekcji nawet w sezonach przejściowych takich jak wiosna czy jesień. Poprzez fakt, iż w owocach tych zawarty jest potas, możemy mówić o kolejnej właściwości daktyli – utrzymują poprawne skurcze mięśni. Jest to niezmiernie ważne chociażby dla mięśnia sercowego. Poza tym, warto też dodać, że pod wpływem potasu dostarczanego systematycznie organizmowi, o wiele lepiej pracuje nasz układ trawienny i nerwowy. Metabolizm jest przyspieszony, więc i nasza sylwetka prezentuje się nienagannie. Dodatkowo warto mieć na względzie fakt, iż osoby jedzące daktyle rzadziej padają ofiarą udarów mózgu. Wszystko znowu za sprawą potasu, którego jest w tych owocach praktycznie trzy razy więcej niż w bananach. Dobrze, aby do swojej codziennej diety włączyli daktyle także i ci, którzy cierpią na zaparcia i nieregularne wypróżnienia. Owoce wykazują właściwości przeczyszczające. Przygotowuje się je jednak odpowiednio do spożycia, aby efekt był gwarantowany. Najlepiej jest je namoczyć w wodzie i przetrzymywać przez całą noc w miseczce. W ten sposób nasączone, rano będą idealne do konsumpcji. Regulują one zatem pracę jelit i wspomagają utrzymanie w nich tak zwanych „pozytywnych” bakterii. Daktyle mają także sporo cukrów, witamin, protein i tłuszczy, które są sekretem pięknej i smukłej sylwetki. Najlepszy miks to daktyle plus pasta ogórkowa – rezultat talii osy pewny! Jeden kilogram warto jednak wiedzieć, iż zawiera jakieś 3000 kalorii, dlatego nie jest wskazane przesadzanie z podjadaniem ich. By poprawić pracę serca, wystarczy jeść je dwa razy w tygodniu. Mogą być spożywane na świeżo, albo powiedzmy w sałatce czy nawet cieście. Wybornie smakują również z jogurtem.

Badania prowadzone przez naukowców jednoznacznie wykazały także, że uwzględnianie w swym jadłospisie daktyli systematycznie daje sposobność ograniczenia przypadków wystąpienia nowotworu jamy brzusznej. Powodem tego jest właściwość oczyszczająca, jaką mają te owoce. Jedzone naturalnie nie wywołują w zasadzie żadnych skutków ubocznych. Są sycące, dlatego nie jedzmy ich z nawyku czy z odruchowo, bo mogą zapchać żołądek, powodując nieprzyjemne uczucie ciężkości i co istotne – przyczyniając się do nadrobienia kilogramów. Koją skołatane nerwy kobiet w okresie menopauzy. Są niezwykle bogate w cukry proste, a dokładniej – 73 g/ 100 g. W związku z tym, są trawione szybko, wręcz wchłaniane przez organizm. Można zatem je uznać za rewelacyjne źródło energii. Szczególnie polecane okazują się dla osób intensywnie ćwiczących fizycznie – zawodowych sportowców, ale także tych, którzy podjęli dietę i uzupełniają ją ćwiczeniami.

Zdjęcia

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Praktyczne porady - Fajne porady © 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.