Jakie właściwości mają truskawki?

Przysmak i zarazem znak rozpoznawczy sezonu wakacyjnego – truskawki. Soczyste, pełne witamin i idealne, jako przekąska na upały. Są tak aromatyczne oraz lekkie, że można je jeść w zasadzie bez ograniczeń. Poza tym, że nie tuczą, warto również wiedzieć, iż posiadają rozmaite właściwości zdrowotne. Jakie? O tym nieco więcej poniżej.
Korzystny wpływ tych owoców na organizm jest ogromny. W 100 gramach truskawek znajduje się 0,6 g białka, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 0,03 mg witaminy B2, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 12 mg magnezu, 2 mg sodu oraz 0,4 mg witaminy PP, czyli B3, 0,06 mg witaminy B6, 0,2 mg witaminy E, 60 mg witaminy C oraz 20 mg kwasu foliowego. Jak zatem widać, witaminy C jest w takiej małej truskawce o wiele więcej niż w grejpfrucie. Poprzez obecność witaminy PP krew jest bardziej dotleniona. Sporo jest także soli organicznych, które poprawiają przemianę materii oraz pektyn, jakie mają na celu oczyszczenie jelit z pozostałości po jedzonych pokarmach. Podobnie w przypadku flory bakteryjnej, na którą korzystnie wpływają wyżej wyszczególnione związki. Za sprawą fosforu i wapnia dochodzi do wzmocnienia kości i poprawy stanu uzębienia a także polepszenia pracy mięśni. Oba składniki wraz z magnezem odkwaszają organizm. Tłuszcze są w ten sposób spalane o wiele szybciej. Tym samym nie zalegają żadne właściwości oczyszczające oraz odtruwające. Wszystko to ma miejsce dzięki bromelinie, która jest enzymem rozkładającym białko.
Szczególnie cenne truskawki są dla diety kobiecej, ponieważ zawierają wartościowe żelazo, na jakiego niedobór panie skarżą się najczęściej. Można w ten sposób wzmocnić swój organizm, jedząc w zasadzie wyłącznie to, co nam smakuje. Nie dość, ze słodkie, energetyczne i odżywiające, to dodatkowo również bardzo zdrowe. Poprawiają stan owłosienia i pozwalają znacząco zredukować przeróżne dolegliwości artretyczne i reumatyczne. Zmniejszają także kwasowość moczu i są istotne przy chorobach nerek, kamieniach moczowych, problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym. Truskawki, podobnie jak i cebula czy też czosnek mają w swoim składzie wyjątkowo cenny składnik taki jak fitocydy. Wykazują one właściwości bakteriobójcze, co pozwala na łagodzenie stanów zapalnych jamy ustnej. Skuteczne, domowe kuracje z truskawkami w roli głównej powinny być stosowane również u osób z niedokrwistością kamicy żółciowej i przy anemii. W tym celu wykorzystuje się napary z liści. Kiedy natomiast rozgnieciemy owoce i wyciśniemy z nich sok, możemy raz na zawsze pozbyć się wągrów, plam skórnych i piegów. Łagodzą też wrzody i rany. Zdrowotna jest natomiast nie tylko garść truskawek w ich czystej postaci, ale również herbatka, która pomaga zwalczyć wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jedzenie ich jest polecane nawet wtedy, kiedy konsument boryka się z cukrzycą. Nie mają one ciężko przyswajalnych cukrów, ale wręcz przeciwnie – są pełne fruktozy i glukozy. Rzadko kiedy zdarza się też uczulenie na truskawki.
Co więcej, truskawki warto jest także spożywać dla urody. Zawarte są one nierzadko w środkach kosmetycznych, gdzie wykazują działanie ściągające, odżywcze i bakteriobójcze. Poza tym, wykorzystuje się je do pielęgnacji bardzo suchej i zniszczonej skóry. Zapewniają należyte nawilżenie oraz umożliwiają złuszczenie się naskórka. Są dobrym specyfikiem na domowej roboty maseczki. Zawierają sporo witaminy C a także wartościowych flawonów i flawonoidów. Umożliwiają ograniczenie przebarwień i zmian trądzikowych. Stosuje się także do specyfików do opalania. Są naturalnymi blokerami promieni UVA oraz UVB. Z orzeszków truskawki Fragaria ananassa otrzymywany jest także często używany w kosmetyce olej. Ma on sporo gamma-tokoferolu oraz antyoksydantów. Nie brakuje w nim też kwasów alfalinolenowego oraz oleinowego. Ten preparat znakomicie nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej.