Zdrowotne walory kalafiora i brokułu. Dlaczego warto je jeść?

Ocena: 0.0/10

Liczba ocen: 0

Oceń ten artykuł:

Spośród przeróżnych warzyw, jakie są dostępne dzisiaj w sklepach, na szczególne wyróżnienie zasługują zwłaszcza kalafiory oraz brokuły i brukselki, pochodzące z tej samej grupy warzyw. Dzięki swemu wyjątkowo bogatemu składowi, ten typ produktów żywnościowych pozwala n utrzymanie skóry i ciała w świetnej kondycji, opóźnienie procesu starzenia oraz wytworzenie specjalnej bariery ochronnej osłaniającej przed rozwojem czy postępowaniem nowotworów.

 

Bardzo ważnym składnikiem wyżej wymienionych warzyw okazuje się sulforafan, to jest substancja, która jest niezwykle cenna w walce z nowotworem. Można wręcz powiedzieć, że owy sulforafan hamuje rozwój raka. Oczywiście nie sam z siebie, ale we współpracy z medykamentami zalecanymi przez onkologa. Na rynku jest dzisiaj cała masa przeróżnych suplementów diety, która bazują właśnie na kiełkach brokuła oraz kalafiora, niestety jednak to tylko strata pieniędzy, ponieważ wchłanialność wartościowych substancji z pastylek suplementów jest aż o pięć razy mniejsza niż w przypadku zjadania naturalnego warzywa w jego czystej postaci. Warto zatem stosować dietę brokułową czy kalafiorową jako swego rodzaju leczenie pomocnicze czy działanie profilaktyczne. Naukowcy dowiedli, że efekt regularnego spożywania tych warzyw jest praktycznie taki sam, jak skutki chemioterapii! Wracając na moment do suplementów diety, o których wcześniej wspomnieliśmy, warto dodać, że w pigułkach nie ma wartościowej substancji jaką jest myrozynazyna, a to właśnie ona pozwala na większe czerpanie z sulforafanu. Niestety jednak specjaliści przeprowadzili doświadczenia i zaawansowane badania, które pokazały, że niemal połowa ludzkości nie posiada genu, którzy w pełni przyswaja substancje, o których piszemy. Rozwiązaniem w takim przypadku jest po prostu zwiększenie ilości zjadanych warzyw tej grupy. Idealnie, wręcz wzorcowo jest jeść brokuła czy kalafiora oraz inne jarzyny do nich podobne raz dziennie, a minimum kilka razy w tygodniu.

 

Brokuły i kalafiory są wyjątkowo cennym artykułem spożywczym dla ludzi walczących z bakterią Helibacter pylori. W ich przypadku zawarty w jarzynach sulforafan wykazuje właściwości niszczące. Ponadto są one pomocne w zmaganiach ze schorzeniami żołądka i jelit oraz chorobami wątroby. Jeszcze jeden aspekt, jaki także warto poruszyć w artykule opisującym ten rodzaj warzyw, to to, iż stanowią one rewelacyjny nutrikosmetyk. Posiadają antyoksydanty, witaminę A oraz C, więc hamują proces starzenia się. Ponadto są pełne potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku.

Zdjęcia

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Praktyczne porady - Fajne porady © 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.